De mogelijkheden van HTML en CSS voor print

11 jan. 2017

Nieuws

Gent, 11 januari 2017 – Elk jaar ronden studenten Grafische en digitale media hun opleiding aan de Arteveldehogeschool af met een bachelorproef. Ken Wittebrood haalde een hoog cijfer voor zijn bachelorproef "Onderzoek naar de mogelijkheden van pdfChip voor crossmediale productie".

Voor studenten van de afstudeerrichting Grafimediatechnologie behelst de bachelorproef een praktijkgericht onderzoek. Alumnus Ken Wittebrood onderzocht of HTML, CSS en JavaScript ingezet kunnen worden om PDF-bestanden op te leveren die voldoen in een grafische workflow.

Ken Wittebrood combineerde in zijn bachelorproef twee passies: zijn voorliefde voor de grafische sector en zijn zwak voor webtechnologieën. We laten Ken Wittebrood even zelf aan het woord over zijn onderzoeksresultaten. "Als we praten over HTML en CSS denken we niet meteen aan print, maar de laatste jaren is de grafische sector in sneltempo geëvolueerd. De term "crossmedia" zie je overal verschijnen. Bedrijven moeten tegenwoordig ongetwijfeld op het web aanwezig zijn, maar de kracht van printmedia mag evenmin onderschat worden. Crossmediale communicatie brengt voor bedrijven echter heel wat extra werk met zich mee. De content moet gepubliceerd worden op het web en moet daarnaast verschijnen als catalogus, flyer of boek. Webdesigners en/of webdevelopers nemen de website voor hun rekening, zij gebruiken hiervoor HTML en CSS. Vervolgens wordt dezelfde inhoud nogmaals door een grafisch ontwerper of door de prepress-afdeling opgemaakt voor print. Zij leveren een pdf-bestand af waar de drukkerij mee aan de slag kan."

De doelstelling van zijn bachelorproef was om uit te zoeken of dit proces eenvoudiger kan. De centrale onderzoeksvraag van zijn scriptie luidde als volgt: Is het mogelijk om HTML, CSS en JavaScript te gebruiken om pdf-bestanden te maken die voldoen in een grafische workflow?

Het onderzoek zelf

Het lijkt misschien vreemd om inhoud die niet specifiek voor het web bedoeld is, op te maken met HTML, toch is het niet zo ongewoon. Denk maar even aan EPUB, dit populaire eReader-formaat wordt ook opgemaakt met HTML en CSS.

HTML en CSS zijn opmaaktalen voor het maken van webpagina's. Uit zijn onderzoek bleek al snel dat deze technologieën te kort schieten als de output niet web, maar print moet zijn. Het grafisch productieproces is complex en vraagt om een andere werkwijze dan het productieproces voor het scherm. Zaken zoals CMYK, spotkleuren, definiëren van het paginaformaat, pdf-compatibiliteit toekennen ... zijn niet mogelijk met HTML en CSS. Dit zijn slechts enkele argumenten waarom HTML en CSS niet geschikt zijn voor print.

Om de beperkingen van HTML & CSS te overwinnen maakte Ken Wittebrood gebruik van pdfChip van callas software. Dit is een commandolijn-applicatie voor het converteren van HTML-bestanden naar hoogkwalitatieve en drukklare pdf-bestanden. De programmeurs bij callas software hebben als het ware HTML, CSS en JavaScript verder uitgebreid en extra HTML-elementen en CSS-attributen toegevoegd, die specifiek kunnen dienen voor een grafische workflow. Eigenschappen als CMYK-kleuren, metadata, paginaformaten en uitgebreide kleurruimten worden mogelijk met pdfChip.

Door deze extra HTML-elementen en CSS-attributen onder de loep te nemen, wou Ken een antwoord bieden op vragen als: "Hoe werkt pdfChip?", "Wat zijn de mogelijkheden?" en "Wat zijn de eventuele barrières van pdfChip?". Naast de literatuurstudie voor het theoretisch onderzoek, werkte hij ook enkele praktische cases uit. Waaronder een webapplicatie waar de gebruiker gegevens kan ingeven. Aan de hand van die gegevens wordt de HTML-template gevuld en wordt automatisch een impositie gemaakt die te downloaden is als drukklaar PDF/X-bestand.

Wat leverde het op?

Uit zijn onderzoek is gebleken dat HTML, CSS en JavaScript met behulp van pdfChip en de specifieke uitbreidingen van HTML, CSS en JavaScript gebruikt kunnen worden om correcte PDF/X-bestanden aan te maken. Alle nodige elementen waar HTML en CSS te kort schieten voor het gebruik in een grafische omgeving, worden overwonnen met pdfChip. Zaken zoals CMYK-kleuren, Pantone-kleuren, kleurprofielen en rendering intents zijn voorzien, waardoor het mogelijk wordt om met HTML en CSS correcte PDF/X-bestanden aan te maken.

Naar zijn mening zal de moderne prepress-operator en vormgever in de toekomst meer en meer geconfronteerd worden met crossmediale communicatie. Bedrijven willen werken vanuit één code-base voor zowel web als print. pdfChip is hiervoor een geschikte oplossing. Content die zowel op het web als op print moet verschijnen kan op deze manier sneller en efficiënter worden opgemaakt.

Klik hier voor meer informatie.

Over callas software

callas software vindt eenvoudige manieren om met complexe PDF-uitdagingen om te gaan. Als technologische innovator ontwikkelt en verkoopt callas software PDF-technologie voor publishing, printproductie, het uitwisselen van documenten en voor de archivering van documenten. callas software helpt agentschappen, uitgeverijen en drukkers om aan de dagelijkse uitdagingen tegemoet te komen, door hen te voorzien van software voor het preflighten, corrigeren en hergebruiken van PDF-bestanden voor printproductie en elektronische publicaties. Wereldwijd vertrouwen bedrijven en openbare instanties op de volledig PDF/A compliant en toekomstbestendige archiveringsproducten van callas software. Bovendien is de technologie van callas software beschikbaar als programmeerbibliotheek (SDK) voor ontwikkelaars die PDF-optimalisatie, validatie en correctie nodig hebben. Software vendors zoals Adobe®, Quark®, Xerox® en vele anderen hebben de kwaliteit en flexibiliteit ingezien die deze callas tools leveren en hebben ze in hun oplossingen geïntegreerd.

callas software speelt een actieve rol in het ondersteunen van internationale standaarden en neemt deel aan ISO, CIP4, het European Color Initiative, het PDF Association en de Ghent PDF Workgroup. Bovendien is callas software stichtend lid van het PDF Association en zit sindsdien in het bestuur ervan.

callas software is gevestigd in Berlijn, Duitsland. Meer informatie is beschikbaar op de website van callas software: www.callassoftware.com.

Perscontact

Four Pees
Justine Trio
Tel.: +32 9 237 10 00
justine.trio@fourpees.com
www.fourpees.com

Back to overview